Oljni izvlečki zelišč

 

 

    

 

Oljni izvleček (macerat, izlužina, zeliščno olje) je izvleček zelišča v oljnem mediju (olju ali maslu). Poletje je čas, ko si lahko napravimo svojo zalogo, saj je izbire na pretek.

 

V času namakanja se iz zelišča v olje izlužijo zdravilne učinkovine, ki so topne v olju. Tako olje pridobi zdravilnost izbranega zelišča. Vodotopne sestavine ostanejo v rastlini. Če želimo izlužite le te, moramo uporabiti drug medij, to je največkrat alkohol.

 

Postopek izdelave oljnega izvlečka

 

Načeloma za pripravo izvlečkov uporabljamo suhe rastline (izjema so plodovi npr. divji kostanj ali oreh). Sveže rastline vsebujejo velike količine vode, ki lahko pokvarijo izvleček. Voda in olje nista najboljša prijatelja. Sveže se macerira le šentjanževka, saj hitro izgubi zdravilne učinkovine. Pokvarjen macerat se opazi po plesni ali sluzi, ki je v olju, ali pa nam olje celo »zavre«.

 

  • V razkužen kozarec do polovice ali malo več, naložimo posušena zelišča ter zalijemo z izbranim kvalitetnim in hladno stiskanim oljem. Olje naj zelišča popolnoma prekrije.
  • Kozarec rahlo potolčemo ob površino, da se znebimo zračnih mehurčkov, ki so nastali ob nalivanju olja na zelišče.
  • Kozarec dobro zapremo in postavimo na svetlo in toplo mesto (sobna temperatura), vendar naj ne bo izpostavljen soncu (izjema je le šentjanževka).
  • Vsak dan pretresemo kozarec, saj se s tem pospeši izluženje aktivnih sestavin v olje. Predno pretresemo kozarec, obrišemo pokrovček. Tako dobimo kakovostnejši macerat.
  • Zelišča pustimo v olju vsaj 3 oziroma bolje do 6 tednov.
  • Po tem času olje in zeliščni material precedimo skozi gosto gazo. Na koncu še ožamemo rastlinski material (pazi na čistočo rok – uporabi čiste rokavice).
  • Čez par dni olje ponovno filtriramo čez gazo, da izločimo preostalo nečistoče (manjše dele rastlin, ki so ostala v olju po prvi filtraciji).
  • Rastlinski material zavržemo (lahko na kompost).
  • Nato shranimo macerat v temno steklenico, ki jo postavimo na hladno mesto. Steklenico opremimo z nalepko – katero zelišče je macerirano in v katerem olju, ter rok uporabe (kot je rok uporabe olja)

 

Macerat je obstojen vsaj eno leto oziroma je čas odvisen od olja, ki smo ga pri tem uporabili. Zato za pripravo macerata uporabljamo olje, ki ima daljši čas uporabe oziroma njegov rok uporabe ne poteče zelo kmalu. Jaz največkrat uporabljam olivno olje, mandljevo olje, sončnično olje ali jojobino olje. Ne priporočam uporabe olj, ki imajo kratek rok uporabe.

 

Oljnim izvlečkom lahko podaljšamo rok uporabe z nekaj kapljicami vitamina E.

 

Katera zelišča lahko maceriramo?

 

  • OGNJIČ – največkrat uporabljeno zelišče, saj ima zelo široko področje uporabe. Uporabljamo za nego suhe in hrapave kože, razpokane roke, suhe kože na komolcih, trde kože na petah, plenični izpuščaj, pri aknah, ekcemih, praskah ali manjših ranicah, odrgninah, pri sončnih opeklinah, pikih žuželk, ….
  • ŠENTJANŽEVKA – uporabljamo pri sončnih in drugih opeklinah, zdravljenju odrgnin, podplutb in manjših ran (ki se počasi celijo) ,vneta in nečista koža, išijaš in bolečine v križu, boleči sklepi, piki žuželk, ….
  • KAMILICA – pri negi razdražene in občutljive kože, mastne in nečiste kože, vnete kože, akne, dojenčkove kože, dermatitis, ekcemi
  • MELISA – pri negi razdražene in občutljive kože, mastne kože, herpes
  • SIVKA – pri negi razdražene in občutljive kože, razpokane kože na rokah in nogah
  • MATERINA DUŠICA – pri prehladu saj pospeši izkašljevanje in izločane sluzi ter ugodno deluje na dihala

 

Opisana so le največkrat uporabljena zelišča. Z malo raziskvanja pa lahlo uporabimo še druga - rman, smilj, črna detelja, bršljan, rožmarin, divji kostanj, ajda, ....

 

Zakaj lahko uprorabimo oljni izvleček?

 

  • kot samostojen izdelek – uporabimo kot masažno olje, ga uporabimo pri določenih problemih s kožo, … (odvisno od rastline, ki je macerirana)
  • v naravni kozmetiki – naredimo mazilo, balzam za ustnice ali ga dodamo kremi, šamponu, milu, ….

 

Kako uporabimo oljni izvleček v kozmetiki, pa v kakem naslednjem zapisu.

 

 

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih